Regenerative | LOKOL

Regenerative

the next wave in sustainable farming

Regeneratieve landbouw? Wat is dat nou weer? En hadden ze daar niet een iets term voor kunnen bedenken die wel sexy is?

 

Sinds onze start in 2018 werken wij samen met Jeroen Klompe, een bijzondere boer uit de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Jeroen is een van de grondleggers van regeneratieve landbouw en ook mede oprichter van Soil Heroes. Gek genoeg is regeneratieve landbouw als term pas in 2021 echt bij ons geland. En toen we eenmaal goed snapten wat het belang hiervan is, zijn we er ook vol voor gegaan. Het bouwen van de meest duurzame restaurant keten ter wereld begint namelijk bij de boer.

 

In onze simpele uitleg is regeneratieve landbouw de volgende stap (na biologische landbouw) op weg naar duurzamere voedselketens. Onze bodem is cruciaal voor een gezonde planeet en met de prinicpes van regeneratieve landbouw houden we onze bodem gezond. De bodem bindt meer CO2 en stikstof en houdt meer water vast. Er ontstaat meer biodiversiteit en een gezonde bodem zorgt uiteindelijk ook voor voedzamere gewassen. En die krijg jij dan uiteindelijk weer op je bord.

 

Ons bedrijf heeft zich gecommitteerd om zoveel mogelijk van onze ingredienten van regeneratieve boeren af te nemen. Dat is in 2022 begonnen met het inzaaien van 15 soorten gewassen die Jeroen Klompe regeneratief voor teelt. Vanaf 2023 gaan we dit verder uitbreiden en zoeken we ook de samenwerking met andere regeneratieve boeren in Nederland.

 

Meer weten over dit onderwerp? Check de site van Soil Heroes of bekijk de documentaire Kiss the Ground (o.a. op Netflix).